ellenorkwestlund.blogg.se

Vecka 25

Uncategorized Permalink0

1524036_472060112956423_2075629330241789477_o

 

Holly

Bebisen väger omkring 700 g och är ungefär 22 cm. Detta kan förstås variera från bebis till bebis och graviditet till graviditet. Man vet att alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20. Bebisen dricker av fostervätskan, den smakar ganska sött. Om man sprutar in något beskt dricker bebisen mindre. Barnet kan liga så att det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. Barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.

Jag

Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll! Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror. Tänk på att både motion och träning är bra för dig när du är gravid. Gå ut och rör på dig, testa gravidyoga eller någon annan form av träning. Eftersom magen växer kan du känna av livmoderns tyngd. Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Du kan också börja bli rejält svullen om fötter och anklar. Pröva att använda stödstrumpor och röra på dig lite varje dag.

Egna tankar

Jag mår som förra veckan bra, hon flyttar på sig och jag känner av det mer och mer. Sparkarna är inte längre små och mysiga, utan stenhårda och flyttar hela magen. Det känns som tiden står stilla, får mer än gärna bli augusti nu. Jag kan inte klaga på min graviditet, förutom att allt är lite tyngre än vad det brukar. Jag kan inte gå promenader på samma sätt som innan, jag bli andfådd av minsta lilla och ibland känns det som magen ska explodera.

Det är mer mitt psykiska som fått sig en prövning än mitt fysiska, sen tror jag mycket hänger på vad jag har för inställning. Försöker att tänka positivt, att lite smärta i magen får man stå ut med. Det hör liksom till, därför blir det inte lika jobbigt när jag känner av det.

Jag har sett min första bristning på magen, vilket gav mig panik. Men jag måste släppa dom tankarna. Det är något vackert jag skapar i min mage, då får man ta att man får bristningar. Ska bara försöka smörja in morgon och kväll, så kanske dom inte blir så många ;)

Till top